Ünnepség a nyári napfordulón

Ünnepség a nyári napfordulón

A Szent Iván éj és a nyári napforduló alkalmából rendezett helyi ünnepségen lapáthajító verseny, palóc ugróiskola, tűzön ugrás és szalonnasütés szerepelt a programban. A lapáthajító versenyben megdőlt a helyi rekord. Szepes Péter 2004-ben elért 16,18 méteres csúcsát ifjabb Duhonyi Sándor 16,30 méterre javította. Csak 10 centiméterrel dobott rövidebben Dobos Richárd. A nők versenyében Duhonyi Dénesné Kati lett első 9 méteres dobással, az ifjúsági versenyzők közül Német Nimród dobta a legnagyobbat, 5,70 métert. A palóc ugróiskolát Ludányi Roland teljesítette a legjobban.


Megjelent Hegedűs Pál jelenlegi és Dömsödi Gábor jövőbeli polgármester, eljött feleségével Csépe Norbert jegyző. Számos vendég érkezett Kutasóról, köztük Kéri Erika polgármester.
Az estét táncmulatság és tűzön ugrás zárta (a zenét Duhonyi Sándor szolgáltatta). Utóbbi a Szent Iván éjhez kapcsolódó szokás, Nógrád megyében már az 1930-as években rendeztek ilyet – a feljegyzések szerint például Bujákon. A tüzet ezúttal a tájház udvarán gyújtotta meg Martin Richárd, és az sötétség beállta után a parázson előbb szalonnát lehetett sütni, aztán pedig a hamvadó fák fölött átszökkenni. Aki átugrotta tüzet, az megtisztult és új erőre kapott – így tartja legalábbis a hagyomány.


Köszönet illeti a lelkes társadalmi munkásokat, Szebellédi Verát, Duhonyi Katit, Varga Beatrixot, Vámos Évát, Bankó Zoltánt, Berta Rolandot, Cserényi Pétert és Martin Richárdot.

Galéria

Ne maradjon le a friss információkról!

Iratkozzon fel a hírlevélre, ha szeretne értesülni az új hírekről, eseményekről!

Nem spam! Kérjük olvassa el adatkezelési tájékoztatónkat!